Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman kesimçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak sıhhatli, esnek ve ötümlü bir kuruluşda olmalı, güzel bir aromaya ve manzum yanmayı sağlayacak yanıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pürus” (saf münezzeh ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten ali miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler de birfena spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro yüreker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğru bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada zevk maalesef muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. bütün hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve yürekime anık alıkoymak yürekindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında yürekilen bir puro ideal nem değerlerinde yürekiliyor kabul edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine göre gayet münasip ve yürekilebilir en ilahî değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken özge bir erkek bu nem değerinin puroya efsus edilen bir fehamet olduğunu ve katiyen yürekilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem başkalıkı arasında gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişçilikimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değişçiliktirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, kötü azalır ve yürekimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, yürekimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna devir ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en yerinde fehamet bu ve bu değerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız şey yaklaşık 6 kamer içerisinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem verme üzerine oturmuş bu düzen sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı yürekin belli başlı bir devir içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca çokça alev değişçilikimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti tedariklemek yürekin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu fehamet iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz ali nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devir özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daima ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çallıkışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile müşterek tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek yürekin en yerinde opsiyon olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem iktibas hem nem verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Akşam gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde ali nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak mıhlı bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.